Merdevinice I Razvoj Brzine

Published by Nebojša Šakić on

U svakom sportu koji ne spada u sportove izdrljivosti je bitna brzina. Kosarkasi, fudbaleri, borilacki sportovi, rukomet i svi ostali naravno da zele da budu brzi. Brzina ti daje prednost u odnosu na suparnika. Sta je ustvari brzina? brz je neko ko za krace vreme moze da predje kraci put veoma jednostavno… E sada tu postoje razni delovi koji kao sto su ubrzanje, maksimalna brzina, brzinska izdrzljivost… Kako ne bi usli u zecju rupu sto se kaze oko tih detalja ajde da se fokusiramo na brzinu kao brzinu i da kazemo da zelimo da budemo kao sportisti sposobni da predjemo odredjenu kratku distancu za sto krace vreme. Sto bolji rezultat u tome imamo to cemo imati vise prenosa na kretnje u nasem maticnom sportu.

Merdevinice za trening

Merdevinice, footwork,brzina ?

Stalno pisem o tome da trening mora biti pod kisobranom naucno dokazanih vezbi i metoda koje daju rezultate. Problem je sto danas svako moze da smisli neki trening i kaze da je on dobar ili los za nesto. Dakle nesto sto je logicno ne mora znaciti i da je istinito. Mnogi treneri i dalje misle da ako nekome daju vezbice na merdevinicama i teraju ih na brzo izvodjenje time ce popraviti brzinu. Nemate fudbalera koji ne zna da radi merdevinice jer je mnogima to baza treniga. Baza je jer je lako za organizovanje i kontrolu i nemate ogromne rizike za povredu ali da li mozete razviti brzinu? Nazalost ne, brzinu ne mozemo razvijati vezbicama na merdevinicama. posle cemo o tome kako mozemo razviti brzinu.

Brzinu ne mozemo razviti vezbama na merdevinicama

Trening s merdevinicama je onda dobar za…

Koordinaciju, zabavu, zagrevanje eventualno da kazem ucenje nekih tehnika za trcanje. One su istinski odlicne za ovo. Zagrevanje na merdevinicama je zabavno, dinamicno i moze posluziti super kada treba da podignemo temperaturu tela. Za decu je odlicno. Deca su tu stacionirana oko merdevinica i ne mogu se razbezati na sve strane. Moze vise njih odjednom da radi i vi kao trener imate dobar pregled situacije. Mnogi bi i rekli za vezbe agilnosti… Hmmm mogao bih da se slozim da tu moze neka vezba agilnosti da se ubaci ali problem je opet u tome sto nestrucni ljudi pricaju o stvarima za koje imaju neko logicno misljenje koje ne znaci da je i istinito. Ne upirem prstom ni u koga vec kazem moramo se edukovati kako bi znali sta razvijamo kod sportiste ili rekreativca… Ako kazemo razvijamo agilnost pre svega se zapitajte sta je tacno to agilnost? Kako se ona definise i sta je trening agilnosti… Al o tome cemo detaljnije drugom prilikom.

Kako onda da razvijemo brzinu?

Trcite… JAKO BRZO 🙂

Ne sada bez sale. Nema razvoja brzine bez maksimalnih napora. Sprintevi od 20/50/100 pa ajde da kazem nekada i do 150 metara ali to je sada vec nesto drugo. Znaci kratke distance sa dobrom pauzom izmedju i to verovatno vecom nego sto mislite da vam treba. Ovo je baza i osnova i ovo ce vam najvise pomoci da budete brzi. Bilo bi idealno da uzmete i trenera iz atletike da malo popravite tehniku jer brzina je ustvari igra sila. Kako da sto manje kocite pre nego sto razvijete silu u istom smeru i tako dalje. To je sada vec malo za nas strebere kojima su ti detalji bitni ali u sustini trenirajte kratko brzo trcanje ako zelite da budete brzi. Trening s tegovima ce pomoci jer cete moci da razvijete vecu silu nogom o pod i to ce vas poterati vise unapred onako laicki napisano da najbolje razumete. Znaci trening s tegovima hipertrofije, snage i maksimalne sile ce vam pomoci kod ovoga. Prednost dajte jednonoznim vezbama gde je moguce.

Znaci jednostavno je ako zelite brzinu trcite brzo i dizite teske tegove ne preko 10 ponavljanja. A ako zelite da svi misle da ste jako brzi onda vezbajte na merdevinicama svaki dan i gledajte da na njima izgledate brzi i uspecete da zavarate ljude. Ali nikada sebe ili ako ste trener svoje klijente. Tu postupite kako treba i drzite se onoga sto je dokazano…

Sportski Pozdrav

Ostavite Komentar

Nebojša Šakić

Glavni trener i osnivac Akademije Snage Tekstovi koje pisem dolaze iz zelje prenesem ljudima svoje dugogodisnje iskustvo iz sveta sporta i fitnesa. Internet je pun informacija ali i dezinformacija. Trebalo bi citati strucne tekstove i istrazivanja za koje prosecni vezbaci nemaju obicno vremena. Zeleo bih svojim tekstovima da edukujem prosecnog vezbaca o onome sto je korisno i tacno ali i  da im skrenem paznju na neistine i ono sto ih moze nazadovati. Trudim se da tekstove pisem kao da vam se obracam a za gramatiku i prepravljanje nemam vremena pa se unapred izvinjavam. Bitno mi je da dobijete informaciju koju cete razumeti i koja vam moze pomoci.